A finom pogácsa hét titka
2019. október 11.Lehet, hogy vannak megosztó sütemények, de vélhetően a pogácsa nem tartozik közéjük. Ennél a finomságnál maximálisan igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás!
A pogácsa szó eredete
A “pogácsa” szavunk eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik. Bár így nehéz elképzelni a rokonságot, de ha az olasz pékségek sült tésztájára gondolunk, akkor egyértelműbbé válik a kapcsolat. A latin focacea-ból jön az olaszoknál mai napig népszerű focaccia, ami egy laposabb, kisebb méretű kenyérféleség, a pogácsa távoli rokona.
Legenda a pogácsáról
A magyar nyelv végül a délszláv, eredetileg “lepény” jelentéssel bíró pogača elnevezést vette át. Ezt a közkedvelt tésztafélét sok nyelven hasonlóan hívják: németül pogatschen, a törökül poğaça, a spanyoloknál hogaza, a franciáknál fougasse.
A pogácsa amellett, hogy igen finom, sok szimbolikus jelentést is hordoz. Egyes helyeken az aratások után csak a táltos készíthette el. Sokszor gyógynövényekkel ízesítve gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Formája éppen úgy kerek, mint ahogyan kerek világ.
A pogácsa tésztája sokféle lehet: ismerünk leveles, kelesztett, gyúrt vagy kevert változatot is. Bár általános tanácsot épp ezért nehéz adni, mégis összegyűjtöttünk pár fortélyt, amivel még finomabb lehet a pogácsánk.
Tippek finom pogácsa készítéséhez
- A pogácsát érdemes először magas hőfokon sütni, és akkor csökkentsük a hőfokot, amikor már felemelkedett.
- A szájban olvadó, omlós pogácsa titka a megfelelő mennyiségű zsiradék. Ha száraznak érezzük a pogácsánkat, legközelebb a receptben szereplő zsiradék mennyiségét emeljük 30-50%-kal.
- Ha azt szeretnénk, hogy a pogácsánknak szép színe legyen, a sütés befejezése előtt pár percig ismét süssük magasabb hőfokon.
- A leveles tésztából készült pogácsáknak csak a tetejét kenjük be tojással. Ha ugyanis a tészta oldala is tojásos lesz, nem tud elég magasra felemelkedni.
- A pogácsát nem érdemes műanyag zacskóban tárolni. Papír, vagy vászonzsákban, esetleg fém dobozban frissebb marad.
- Ha igazán könnyű pogácsát szeretnénk, figyeljünk oda a liszt minőségére is.
- A szitálást nem érdemes elbliccelni, mert attól is csak még könnyebb lehet a tésztánk.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!