Kajszi, őszi, nektarin - a fantasztikus hármas
2019. július 19.Az ízletesen zamatos barack több fajtája is elérhető itthon. De vajon mi a különbség közöttük?
Barackok fajtái
Ha nagyvonalakban szeretnénk átfogó képet kapni a barackról, elmondhatjuk, hogy a rózsafélék családjába tartozik és fán terem. Két régebbi fajtájának, azaz az őszi és a sárgabaracknak is magas, mintegy 85-90% a víztartalma, ásványi anyagokban és vitaminban gazdagok.
Kajszi
A sárga vagy kajszibarack termése gömbölyded, héja finom, bársonyos. Közép Ázsiából vagy Kínából származik. Kitűnő folsav forrás, továbbá béta-karotinban, B3, C és A vitaminban is gazdag. Említésre méltó még kálium, kalcium, kén és foszfor tartalma is.
A kajszinak a magja is értékes, olajat sajtolnak belőle. Felhasználják a szépségiparban és étkezési célokra is: a cukrászüzemekben marcipán helyettesítésére szolgáló, úgynevezett perszipánt állítanak elő. És ami számunkra talán a legfontosabb: a kajszi gyümölcslevek, lekvárok, befőttek közkedvelt alapanyaga is egyben.
Őszi
Ízélményben az őszibarack sem marad el „sárgábbik” társától. Rostjai és pektin tartalma segítik az emésztést, a lédús gyümölcsnek pedig magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, emellett optimális a kálium-nátrium aránya is. Amikor szállítjuk, érdemes figyelni arra, hogy igen könnyen megnyomódhat.
Nektarin
A kopasz barack, azaz a nektarin szőrtelenségét egy gén hiányának köszönheti. Értékében éppoly pozitív, mint szőrösebb társai, ám mindössze 60-70 éves múltra tekinthet vissza.
A nektarin valójában az őszibarack egyik változata, mely kora nyártól késő őszig megtalálható a zöldségesstandokon.
Társaihoz hasonlóan jelentős mennyiségű káliumot, A- és B-vitamint tartalmaz, de szeléntartalma sem elhanyagolható.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!