Kenyérsütés? Ne félj tőle!
2019. augusztus 16.Nincs is finomabb a még langyos, foszló belű kenyérnél. Persze ez is elkészíthető otthon és nem is olyan nagy ördöngösség!
Az otthon készült kenyér előnyei
A finom, puha házi kenyér a legfinomabb nyári ételek tökéletes kísérője lehet. Elég, ha csak az ízgazdag lecsóra gondolunk, de attól is összefuthat a nyál a szánkban, ha az aranyló baracklekvárt, vagy a pikánsan fanyar meggyet kanalazhatjuk rá a finom házi kenyerünkre.
A házi kenyérsütés további pozitív hozadéka, hogy így egészen biztosan csak olyan alapanyagok kerülnek mindennapi kenyerünkbe, amiket mi magunk látni szeretnénk bennük. A kenyérkészítésnek sok iskolája van, de vannak olyan receptek is, amelyek tényleg nem igényelnek komoly felkészültséget.
A kenyérsütést csak egyszer kell elkezdeni, és aki rákap az ízére, talán soha többet nem is szeretne már más fajtát enni.
Dagasztási tanácsok
Az első és legfontosabb: nem mindegy, milyen lisztet használunk. Sokkal nagyobb lehet a sikerélmény, ha rögtön a megfelelő lisztet választjuk a házi kenyérsütéshez. Válasszunk magas sikértartalmú liszteket, a boltok polcain pedig keressük a “BL80-as” jelölést.
A dagasztást végezhetjük kézzel és géppel is. Ha géppel dolgozunk, először alacsony fokozaton elegyítsük az alapanyagokat, hogy ne szálljon a liszt mindenfele a konyhánkban. Ha már összeállt a tészta, akkor kapcsoljuk csak a gépet magasabb fokozatra. Nagyjából 7-10 percig dagasszuk. Ha a tészta már elválik az edény falától, akkor befejezettnek tekinthetjük a dagasztási hadműveletet.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, hasonlóképpen járjunk el. Először finoman dolgozzuk össze a hozzávalókat, majd jöhetnek az erőteljesebb mozdulatok. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától.
A kelesztési idő változó
A kelesztés a kenyérsütés érzékeny pontja. A kelesztőtálat helyezzük meleg helyre. Nyáron tehetjük a napfényes ablakhoz is, de akár 40 fokos vízbe is. A kelesztés idejét nem lehet percekben meghatározni, ehhez valóban némi rutinra van szükség.
Figyeljük a tésztát, ha már kellően feljött, nem esett össze, ugyanakkor nem is indult hódító körútra a tálból (azaz nem kelt túl), akkor eljött az ideje a sütésnek.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!