Liszt kisokos
2019. november 27.Teljes kiőrlésű? Tönköly? Rozs? Alábbi cikkünkben a lisztek különböző fajtáit térképezzük fel.
Szerencsére a receptekben egyre többféle liszttel találkozhatunk, ami a változatosság miatt nagyon jó, viszont érdemes lehet kicsit jobban megismernünk őket, mert fajtától függően nagyon eltérően viselkedhetnek.
A liszteket több szempont alapján is kategorizálhatjuk, így elsőként talán a legfontosabb azt tisztáznunk, hogy mit is jelentenek pontosan a csomagolásokon található a jelölések.
Első betű a liszt csomagolásán: Gabona fajtája
B – búza
R – rozs
D – durumbúza
G – Graham
TB – tönkölybúza
Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret
L – liszt – apró szemcséjű finomliszt
FF – kétszer-fogós
FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)
D – dara
A betűket követő szám a liszt hamutartalmára (azaz a korpa arányára) utal.
Minél nagyobb ez az érték, annál több korpa található a lisztben:
BL 55 liszt – finomliszt (korpatartalom elenyésző)
BL 80 liszt – kenyérliszt (ebben több a korpa)
BL 200 liszt – teljes kiőrlésű lisztek (ebben sokkal több a korpa)
Ha szeretnénk belevetni magunkat a kenyérsütés fantasztikus világába, mindenképpen érdemes keresnünk a jó minőségű liszteket, mert így az eredmény meggyőzőbb lesz. Ha például BL 80-as liszttel sikerül dolgoznunk, jó esélyünk van a sikerre.
A biztos siker érdekében érdemes alaposabban is megvizsgálnunk az itthon legelterjedtebb lisztfajtákat.
Búzaliszt: mai napig a leggyakrabban használt lisztfajta. Amikor a lisztet csak a magbelsőből készítik, akkor kapjuk a legelterjedtebb, a köznyelvben sokszor “fehérlisztként” hivatkozott alapanyagot. A teljeskiőrlésű búzaliszt tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is, valamint értékes fehérjéket és vitaminokat.
Tönkölybúza liszt: tulajdonságai nagyon értékessé teszik ezt a lisztfajtát.
A benne található szénhidrát nagyon lassan szívódik fel, így a szervezet cukorháztartásának optimalizálása szempontjából kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) és antioxidánsokat tartalmaz. Az emberi szervezet számára igen jól hasznosítható fehérjék találhatók benne, ráadásul hatszor annyi, mint a búzalisztben.
Rozsliszt: a rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) jellemzően kenyérsütéshez használják.
Beltartalmi értékei jelentősek, B-vitaminokban igen gazdag, de található benne kalcium, magnézium is. Javítja a fizikai erőnlétet, erősíti az immunrendszert. Sikértartalma alacsony, ezért tömöttebb tésztát eredményezhet. Érdemes más lisztekkel keverni, hogy részesülhessünk pozitív tulajdonságaiból, de az elkészült péksütemény is ízletes legyen.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!