Piskóta trükkök
2019. december 18.Az ünnepek alatt sokféle sütemény kerülhet az asztalra - most a piskótatészta készítés rejtelmeibe fogunk elkalauzolni titeket.
Karácsonykor több megoldás közül választhatunk, mehetünk a jól bejáratott úton, a hagyományos receptjeinkkel, de bátran kísérletezhetünk is.
Az alábbiakban a piskótakészítéshez nyújtunk segítséget, hogy a végeredmény biztosan tökéletesen sikerülhessen.
Nézzük, milyen egyszerű tippekkel lehetünk magabiztosak
- Ha gyerekekkel készítjük a tésztát, imádni fogják, ahogy átszitáljuk a lisztet. Látványra is gyönyörű, és a tésztánk is szellősebb lesz tőle, ezért nem érdemes megspórolni ezt a lépést.
- Nagyon sokat számít, hogy jó és könnyű tésztánk legyen, ha friss tojással dolgozunk. Ez valójában minden tésztatípusra igaz, így mindig tartsuk szem előtt.
- A tojás szétválasztásánál figyeljünk arra, hogy a fehérjéhez ne kerüljön a sárgájából, mert akkor nehezebb lesz felverni a habot.
- Szintén nehezítheti a hab felverését, ha a habverőn marad valami maszat, tehát érdemes jól megtisztítani használat előtt.
- Nagyon fontos, hogy amikor a habot a masszához keverjük, ne “törjük meg”, ezért mindig kézi habverővel, vagy egy keverőlapáttal dolgozzunk, könnyed, laza mozdulatokkal.
Sütéssel kapcsolatos tanácsok
- Ha piskótatésztát sütünk, semmiképpen ne nyitogassuk gyakran a sütőt, mert összeeshet a tészta a hirtelen hűvös levegőtől. Ha már feltehetően kész a tésztánk, tűpróbával állapíthatjuk meg, hogy teljesen megsült-e. Szúrjunk egy hústűt a tésztába, ha nem marad rajta semmi, amikor kihúzzuk, akkor a tésztánk elkészült.
- Fontos az is, hogy a tésztát hagyjuk szép lassan kihűlni. Amikor kész, a formában hagyjuk hűlni tíz percet, utána tegyük át rácsra, amíg teljesen ki nem hűl.
- Ha a piskótánk teteje kicsit megégett volna, ne essünk kétségbe, vágjuk le az égett részeket, fordítsuk meg és a kevésbé sérült részt vonjuk be krémmel, vagy mázzal.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!