Pite, rétes, clafoutis- a leggyümölcsösebb sütik
2019. augusztus 28.A nyár végi időszak még kényeztet minket zamatos, szezonális gyümölcsökkel. Összeszedtük azokat a süti-típusokat, melyekben a legjobban érvényesülhet az ízük.
Zamatos barack, ínycsiklandó cseresznye, fanyar meggy? Sütikbe velük! De, hogy milyenbe? Lehetőleg olyanokba, amelyekben sok más összetevő mellett a gyümölcsök játsszák az igazi főszerepet.
Rétes
Az egyik közkedvelt süteményünk, a rétes elnevezése a “rétegesből” származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered. Rengeteg típusú gyümölccsel tölthetjük, a végeredmény pedig egy sokrétegű, porcukorral megszórt sütemény lesz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy régen töltelékkel még nem rendelkezett. A töltött változat a 17. században jelent meg. Nagy klasszikusnak nevezhető az almás rétes, de valójában sokféle gyümölccsel, vagy akár gyümölcspárosítással is elkészíthetjük. A könnyű roppanós tészta finoman fogja közre a zamatos tölteléket, tökéletesen harmonikus desszertet hozva így létre.
Pite
Ha isteni, gyümölcsös sütire vágyunk, a pite is jó választás lehet. Tésztája kicsit vastagabb és puhább a rétesénél, de a lényegen ez nem változtat: rengeteg isteni gyümölccsel tölthetjük meg. Válasszunk meggyes, cseresznyés vagy barackos pitét, mindegyik hamar a család kedvencévé válhat. A pite definíciója nem annyira egzakt, mint a rétesé. Több típusú receptet is találhatunk, ha beütjük a “pite” keresőszót. Hiába a sokféle recept, egy dologban azért hasonlítanak egymásra: a receptek nem igényelnek nagy konyhai jártasságot és kezdő konyhatündéreknek is hamar sikerélményük lehet, ha pitesütésre adják a fejüket.
Clafoutis
A franciák tejes pitéje szintén nagyon jó módja a gyümölcsök felhasználásának. Bár a clafoutis a piték fajták közé sorolódik, ne az általunk ismert pitére gondoljunk. A tejes tésztaalap leginkább a palacsintatésztához hasonlítható, bár annál édesebb. Hivatalosan ugyan csak a magozatlan meggyből készült sütemény nevezhető clafoutis-nak, azért ez messze nem olyan szabály, amit ne lehetne felrúgni. Isteni lehet a sütemény barackból, de akár még fügéből is.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!