Te is meg tudod csinálni: tortakrém típusok és trükkök
2019. április 03.Torta, torta és még mindig torta! Igen, hamarosan itt a húsvét, melynek kapcsán számos remek torta receptet is találhatunk. De hogyan készítsük a krémet, hogy igazán finom legyen?
A tortákat többféle krémmel is tölthetjük, igazából ízlés dolga, ki mit szeret jobban. A krém lehet tejszínes, vajas, vagy akár krémsajt alapú is. Ha fondanttal, vagy marcipánnal is be szeretnénk vonni a tortánkat, akkor alájuk mindenképpen vajas krémet tegyünk, mert a tejes alapú krémek eláztathatják a marcipánt. Melegebb időben érdemes könnyebb, joghurtos alapú krémeket készítenünk, télen nyugodtan mehetnek a kicsit nehezebb, sűrűbb tejszínes krémek.
Vajas krém
A vajas krémek csillaga egy ideje mintha leáldozóban lenne. Vannak, akik eleve ódzkodnak tőlük, pedig nem feltétlenül kell távol tartanunk magunkat ettől a műfajtól. Ha vajas krémet készítünk, használhatunk vajat vagy margarint is, de ha a vajas krém mellett tesszük le a voksunkat, akkor elkészítés előtt a vaj vagy margarin mindenképpen legyen szobahőmérsékletű, így tudjuk majd jól felhabosítani.
Tejszínes krém
A ganache, ami habtejszínből és ugyanannyi csokoládéból készült sűrű krém, a főzött krémek közé tartozik. Kiváló tölteléke és egyben bevonója lehet a tortáknak. A főzött krémeket, ha tojás is van bennük, mindenképpen vízgőz fölött készítsük, különben előbb kapunk rántottát, mint krémet. A krém összeállításánál arra figyeljünk, hogy az alapanyagok itt is szobahőmérsékletűek legyenek, illetve használjunk jó minőségű csokoládét és tejszínt.
Krémsajtos krém
Ha mégis könnyebb krémre vágynánk, készíthetünk krémsajt alapút is. A legközkedveltebb alapanyag ebben az esetben a mascarpone. Tehetünk bele gyümölcsöt, keverhetjük túróval vagy akár csokoládéval is. Ha a krémünk túl lágy lenne - ami nyáron gyakrabban előfordulhat - akkor tehetünk bele zselatint, vagy habfixálót is, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni és a végeredmény is mutatósabb legyen. A krém összeállításánál ügyeljünk arra, hogy a mascarpone szobahőmérsékletű legyen, mert így tudjuk könnyen egyneművé habosítani azt.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!