Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos aszaltszilvás kardamomos bejgli

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tészta:

50 dkg liszt
20 dkg margarin
2 db kisebb tojássárgája
5 dkg cukor
1 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 dkg só

Töltelék:

20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
2 dl víz
6 ek. édes morzsa vagy kekszmorzsa
1 fiola fehér rum
10 dkg aszalt szilva
10 db kardamom mag őrölve
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 dl gránátalma szirup (házilag készített)

Kenéshez:

1 tojás
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalókat is, majd kettes fokozaton bedagasztjuk. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük 1 órát. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem. Ugyanis a töltelék, csak két rúdhoz elegendő. 35x20 cm-es legyen a tészta. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojásárgájával. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben. 180%-os előmelegített sütőben 20 percig süssük meg alsó felső sütés elektromos sütőben.

Tálalás

3 rúd-nak való a tészta, de a töltelék csak kettőre elég. A harmadikból 4 db pozsonyi kifli készült, más töltelékkel.

Alternatív elkészítés

Ajánlom ezt azoknak, akik kétféle sütit készítenének, mert akkor a harmadik tésztából kifliket süthet a bejgli mellé. Pozsonyi kiflikre gondoltam, diós vagy szintén mákos vagy gesztenyés. Kinek ízlése szerint.
Mákos aszaltszilvás kardamomos bejgli Mákos aszaltszilvás kardamomos bejgli Mákos aszaltszilvás kardamomos bejgli

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
47 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!