Receptek



Kategória: Torták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb torták , Kevert tészták, kuglófok
Hozzávalók
kb. 12 szelethez
A tésztához
- 150 g búzaliszt
- 3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
- 75 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 1 csipet só
- 3 db tojás (M-es méret)
- 125 g Rama Vajas íz
A töltelékhez
- 1 tasak Dr. Oetker Tejszínes-vaníliás Tortakrém
- 200 g Rama Vajas íz
- 200 g hideg habtejszín
- 150 ml tojáslikőr
- 150 g sárgabaracklekvár
A dísztéshez
- kevés étolaj
- 75 g cukor
- kb. 100 g fehét tortabevonó
Elkészítés
Előkészítés:
A margarinnal kikent tepsit (40 x 30 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőpapír egyik oldalát úgy hajtjuk be, hogy egy 30x30 cmes felületet kapjunk. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Tészta: A lisztet a sütőporral keverőtálban elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel (habverő) először röviden a legalacsonyabb, majd 2 percig a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát a tepsiben elsimítjuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk és a tortát megsütjük.
Alsó és felső sütés: Kb. 180°C (előmelegítve)
Légkeveréses: Kb. 160°C (előmelegítve)
Sütési beállítás: Középre
sütés: kb. 15 - 18 perc
A megsült tortát sütőpapírral együtt egy sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni. A tortalapot egy éles késsel négy egyforma méretű négyzetre (kb. 15x15 cm) vágjuk.
Töltelék: A tortakrém alapport, a puha margarint, a tejszínt és a tojáslikőrt keverőtálba öntjük, majd konyhai robotgéppel (habverővel) először röviden a legalacsonyabb, majd 2 perc alatt a legmagasabb fokozaton krémesre keverjük. A krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük (kb. 12 mm). Az egyik négyzetet tortatálcára helyezzük. A tojáslikőrös krém negyedét kinyomjuk, miközben egy keskeny csíkot szabadon hagyunk. A kihagyott részre teáskanállal beletöltjük a sárgabaracklekvár 1/3-át.
A következő tortalapot rátesszük, majd tojáslikőr-krémmel és lekvárral megkenjük. Ráhelyezzük a harmadik lapot is, a krémmel és a lekvárral ismét megkenjük. Feltesszük az utolsó lapot, majd a fehér tortabevonót az utasítás szerint felmelegítjük és a tetejére csurgatjuk.
Díszítés: Spriccelés ellen sütőpapírt fektetünk a munkafelületre. Ráteszünk egy lekerekített fémkanalat, legjobb egy merőkanál, és ecsettel étolajjal megkenjük. A cukrot egy kis lábasban közepes tűzön karamellizáljuk (azaz csak akkor keverjük meg, amikor a cukor elkezd megolvadni), és addig keverjük, amíg világosbarna nem lesz. Kevergetés közben lehűtjük, amíg szálakat nem tudunk húzni vele. Egy villa segítségével a kanálra karamellszálakat húzunk. Ha a karamell túlságosan megszilárdul, akkor egyszerűen melegítsük fel újra. Ha finoman megforgatjuk a kanalat, a lehűlt cukordekoráció leválik róla.
A tortabevonót megolvasztjuk, eloszlatjuk a tortán és hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt rátesszük a karamell-dekorációt.
Javaslatok, alternatív elkészítés
Tojáslikőr helyett elkészíthetjük a tölteléket 200 g puha margarin, 150 ml hideg tej és 150 ml narancslé keverékével is.
A krémhez használhatunk egy nagy hűtőtasakot is. Ollóval egyszerűen vágjuk le az egyik csücskét.
A tortalapot sütőformában is megsüthetjük.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény!