Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fügeborba mártott szilvás clafoutis

Szükséges idő 20-40 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Fügeborba mártott szilvás clafoutis

50 g fehér liszt
10 g őrölt dió
75 g kristálycukor (plusz a forma beszórásához)
25 g barna nádcukor (a cukor mennyisége a szilva édességének függvényében változhat, akkor jó, ha kissé savanykás marad a szilva)
500 g szilva
50 g vaj vagy margarin (plusz a forma kikenéséhez)
3 tojás
2,5 dl 2,8 %-os tej
4 cl fügebor
fél citrom reszelt héja
fél tk. őrölt fahéj
1 csipet só
1 tk. vanília aroma
40 g szeletelt mandula
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A formát (például porcelánból készült kerek forma, a lényeg, hogy mélyebb legyen!) vajjal ki kell kenni, majd kristálycukorral finoman megszórni.
A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni.

Elkészítés

A kimagozott, megmosott szilvákat félbe vágom, tálba teszem megszórom a barna nádcukorral, és meglocsolom a fügeborral. Hagyom összeérni az ízeket, legalább fél órát pihentetem, időnként meglocsolom a tányér alján összegyűlő szirupos folyadékkal.
A lisztből, őrölt dióból, kristálycukorból, tojásokból, tejből elkészítem a tésztát. A margarint vagy vajat felolvasztom, és hozzáöntöm. Az alapanyagokat habverővel alaposan elverem úgy, hogy ne maradjanak benne csomók. Az eredménynek a palacsintatésztához kell hasonlítania. Hozzáadom a citromhéjat, fahéjat, csipet sót és a vanília aromát.
Az előkészített formába beleteszem a fügeboros szirupban pihentetett szilvákat úgy, hogy egy réteget alkossanak a forma alján. A maradék folyadékkal finoman meglocsolom, de fontos ennél a lépésnél, hogy ne áztassuk el nagyon a gyümölcsöket. A híg tésztát óvatosan ráöntöm a szilvákra, a legegyszerűbb, ha merőkanalat használunk a művelethez.
A tetejét megszórom a szeletelt mandulával, majd a süteményt az előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.
Mindenképpen mélyebb formát használjunk, mert sütés közben a clafoutis megemelkedik, és ha nem elég magas a forma, kifolyhat a tészta. Sütés után érdemes pihentetni, melegen nehezen szeletelhető, viszont úgy is isteni finom. Akárcsak hidegen. Porcukorral megszórva tálalom, melegen pedig szinte könyörög egy gombóc vanília fagylaltért.

Tálalás

Porcukorral megszórva tálalom, vanília fagylalttal, tejszínhabbal, vaníliasodóval is isteni.

Tárolás

Hűtve, de szobahőmérsékleten is finom.

Alternatív elkészítés

Én úgy szeretem, ha sok benne a gyümölcs, de aki több tésztával szeretné, az növelheti az adagot ehhez fél kg gyümölcshöz.
Fügebor helyett más alkohollal is érdemes kísérletezni, (például rummal), de nekem így ízlik a legjobban.
Fügeborba mártott szilvás clafoutis Fügeborba mártott szilvás clafoutis

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!