Kakaós óriás virágkalács
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Átgőzöléshez:
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
Tálalás
Tárolás
Kakaós óriás virágkalács
Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Átgőzöléshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
Tálalás
Tárolás
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?