Csokis-málnás pite
Hozzávalók
Kerek pite formához (⌀ 26 cm):
Tésztához:
Málnás töltelékhez:
Csoki ganache-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
A málnás töltelékhez egy magas falú lábasban összekeverjük a málnát, a cukrot, a citromsavat, majd hagyjuk kiolvadni. A formát zsiradékkal egyenletesen kikenjük.
Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magokat kikapargatjuk, és a vaníliahüvelyt félretesszük. A vajat vagy margarint, a porcukrot és a vaníliamagokat konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojást és a búzalisztet, és egységes tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastag kör formára nyújtjuk. A tésztát az előkészített pite formába simítjuk, az oldalán túllógó tésztafelesleget levágjuk (ezt felhasználhatjuk például kekszekhez). A tészta alját villával megszurkáljuk, és kb. 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe toljuk és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 15 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész tésztát rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és egy tálcára helyezzük.
Málnás töltelék:
A málnát botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. Egy másik tálkában a tojássárgájákat, a keményítőt és a 3 evőkanál vizet összekeverjük. A málnát a félretett vaníliahüvellyel egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, és közepes lángon tovább főzzük, kb. 1 percet hagyjuk forrni. Ezután lehúzzuk a tűzről, eltávolítjuk a vaníliát, és botmixerrel hozzákeverjük a vajat vagy margarint. A tölteléket spatulával a tésztára simítjuk, szobahőmérsékleten 10 percen át hűlni hagyjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
Csokoládé ganache:
Az étcsokoládét apróra tördeljük, és magas falú edénybe tesszük. A tejszínt közepes lángon felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, krémesre keverjük, majd a málnás töltelékre csorgatjuk.
Díszítés:
A csokoládétojásokat a ganache tetejére tesszük, óvatosan rányomkodjuk. Ezután a Csokis-málnás pite süteményt 20 percre hűtőbe tesszük.
Tippek:
A málnát ízlés szerint más bogyós gyümölccsel, például szederrel, áfonyával, nyáron egressel helyettesíthetjük.
Csokis-málnás pite
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Kerek pite formához (⌀ 26 cm):
Tésztához:
Málnás töltelékhez:
Csoki ganache-hoz:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
A málnás töltelékhez egy magas falú lábasban összekeverjük a málnát, a cukrot, a citromsavat, majd hagyjuk kiolvadni. A formát zsiradékkal egyenletesen kikenjük.
Elkészítés:
A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a magokat kikapargatjuk, és a vaníliahüvelyt félretesszük. A vajat vagy margarint, a porcukrot és a vaníliamagokat konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojást és a búzalisztet, és egységes tésztává dolgozzuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastag kör formára nyújtjuk. A tésztát az előkészített pite formába simítjuk, az oldalán túllógó tésztafelesleget levágjuk (ezt felhasználhatjuk például kekszekhez). A tészta alját villával megszurkáljuk, és kb. 15 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. A sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A tésztára sütőpapírt borítunk, feltöltjük szárazbabbal, és a formát a sütő középső részébe toljuk és a tésztát megsütjük.
Sütési idő: kb. 30-32 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Először 15 percet sütjük, majd eltávolítjuk a sütőpapírt a babbal együtt, és további 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A kész tésztát rácsra tesszük, hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük a formából, és egy tálcára helyezzük.
Málnás töltelék:
A málnát botmixerrel pürésítjük, és egy szűrőn átpasszírozzuk. Egy másik tálkában a tojássárgájákat, a keményítőt és a 3 evőkanál vizet összekeverjük. A málnát a félretett vaníliahüvellyel egy lábasban, közepes lángon melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a tojásos keveréket, és közepes lángon tovább főzzük, kb. 1 percet hagyjuk forrni. Ezután lehúzzuk a tűzről, eltávolítjuk a vaníliát, és botmixerrel hozzákeverjük a vajat vagy margarint. A tölteléket spatulával a tésztára simítjuk, szobahőmérsékleten 10 percen át hűlni hagyjuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
Csokoládé ganache:
Az étcsokoládét apróra tördeljük, és magas falú edénybe tesszük. A tejszínt közepes lángon felmelegítjük, majd a csokoládéra öntjük. Apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, krémesre keverjük, majd a málnás töltelékre csorgatjuk.
Díszítés:
A csokoládétojásokat a ganache tetejére tesszük, óvatosan rányomkodjuk. Ezután a Csokis-málnás pite süteményt 20 percre hűtőbe tesszük.
Tippek:
A málnát ízlés szerint más bogyós gyümölccsel, például szederrel, áfonyával, nyáron egressel helyettesíthetjük.
Legújabb cikkek
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?